«Шпаргалка» для вдалого вибору: усе про ламінат для теплої підлоги

  1. Що краще на теплу підлогу – плитка чи ламінат?
  2. Який ламінат під теплу підлогу кращий?
  3. Як вибрати ламінат для теплої підлоги?
ламінат для теплих підлог

Популярність ламінату переоцінити складно! Уже десятки років він незмінно залишається найпривабливішим сучасним матеріалом для оздоблення підлоги на ринку. У зв’язку з цим у багатьох виникає логічне запитання – чи можна класти ламінат на теплу підлогу? Спойлер – можна!  Сьогодні з’ясуємо всі «підводні камені» ламінату, порівняємо його з плиткою та навчимо обирати якісне покриття для вашої затишної домівки із теплою підлогою!

Що краще на теплу підлогу – плитка чи ламінат?

Ламінат, паркет, лінолеум, плитка, ковролін – новітні технології дозволяють використовувати для теплої підлоги практично всі види покриття! Найбільший попит незмінно мають ламінат і плитка. Що з них краще – розберемося нижче.

Тепла підлога і ламінат

Здавалося б, дерев’яні поверхні нагріти до оптимальної температури складно, а іноді й неможливо… Проте сучасні виробники подбали про створення спеціального ламінату для теплої підлоги. Він має свої переваги:

  • регулювання тепла на всіх зонах;
  • комфортна температура та швидке нагрівання;
  • легкість укладання;
  • довговічність;
  • екологічність, безшумність.

Однак є й нюанси. По-перше, якщо ви вже збираєтеся класти дерев’яне покриття, то купувати звичайний ламінат на теплу підлогу не варто – гроші на вітер! Він швидко потріскає та розійдеться по швах під впливом високих температур. Зупиніть свій вибір на спеціальному ламінаті, призначеному саме для теплої підлоги. Він має вищий показник теплопровідності, більш стійкий до нагрівання, має надійніше з’єднання ламелей.

По-друге, врахуйте той нюанс, що ламінат не можна нагрівати більше ніж до +30°C. При виробництві ламінату застосовуються формальдегіди, що забезпечують довговічність дерева. Якщо покриття нагрівати вище вказаної норми, ці речовини виділяються в повітря і можуть впливати на здоров’я людини. Виробники ламінату для теплої підлоги цей нюанс врахували, тому при його нагріванні випаровується лише незначна доза формальдегіду, яка повністю безпечна для людей.

Укладати ламінат на теплу підлогу – можна і треба, але будьте готові до того, що дерев’яне покриття не буде гарячим, а лише в міру теплим, якраз для комфорту ніг.

Плитка і тепла підлога

Плитка – найкраще покриття для теплої підлоги? Подеколи це дійсно так. Це – міцний матеріал, який з легкістю можна нагріти до будь-якої комфортної для вас температури. У плитки дійсно багато переваг:

  • екологічність;
  • зносостійкість;
  • вологостійкість;
  • стійкість до високих температур;
  • легкість укладання.

Тепер поговоримо про недоліки. Занадто тепла підлога – не настільки корисна для наших ніг. Крім того, висока температура у сухому приміщенні сприяє розвитку бактерій. Тому плитка – оптимальне рішення для ванної кімнати, кухні та коридору. Для спальні краще купити ламінат під теплу підлогу.

Який ламінат під теплу підлогу кращий?

Не всі види ламінату підійдуть для теплої підлоги. Однак важливим нюансом є ще й правильне поєднання ламінованого покриття з різними видами теплої підлоги. Так, ламінат на теплу водяну  підлогу не підійде для електричних кабельної та інфрачервоної і навпаки. Поговоримо детальніше.

Водяна тепла підлога

Водяна тепла підлога включає набір труб, якими проходить теплоносій, тобто гаряча вода. Вона підходить тим, хто планує забезпечити обігрів підлоги у всьому помешканні.

Критерії вибору ламінату для такої підлоги:

  • маркування – на ламінаті має бути позначка, що передбачає укладку саме на водяну теплу підлогу;
  • клас зносостійкості – 33-34;
  • 8 мм – оптимальна товщина;
  • покриття повинне бути водо- або вологостійке;
  • спеціальний герметик для обробки стиків між панелями;
  • ідеальна температура нагрівання – до 27 °C.

Кабельна  тепла підлога

Ця підлога складається з кабельних систем, якими «протікає» електроенергія, що забезпечує повну теплоізоляцію покриття. В основі системи – жила високого опору. Для комфортного обігріву кімнати достатньо потужності 150 Вт/кв.м.

Щоб вибрати хороший ламінат для цього виду підлоги, звертайте увагу на відповідне маркування. Крім того, на етикетці повинні бути наступні пункти:

  • теплопровідність;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • екологічність;
  • стійкість до стирання.

Інфрачервона тепла підлога

Інфрачервона або плівкова тепла підлога – порівняно нова електрична система обігріву, що складається з основи, срібної шини, карбонових нагрівальних смуг, мідної шини, що проводить струм та захисної плівки. Поєднання всіх цих елементів забезпечує рівномірний та якісний прогрів поверхні. Монтується вона легко і швидко, підходить для всіх видів покриття.

Критерії вибору ламінату для плівкових систем нагрівання:

  • маркування, що передбачає можливість монтажу на теплу підлогу;
  • клас зносостійкості – 33-34;
  • оптимальна товщина – не більше 8,5 см, інакше дерево не пропускатиме тепло.

Як вибрати ламінат для теплої підлоги?

Вище ви дізналися основні особливості ламінату під теплу підлогу. Далі розповімо про те, на що слід звертати увагу при виборі покриття.

Маркування. Основні символи: вид нагрівального елемента (U- або S), три стрілки, направлені вгору (тепле повітря), максимальна температура нагрівання (°C), клас емісії (E0, E1), поєднання з теплою водяною підлогою (H2O тощо). Інструкція містить і дані про те, для якого виду підлоги призначений ламінат. Якщо купуєте його в магазині – проконсультуйтеся із фахівцем, він підбере найкращий варіант.

Клас емісії – кількість формальдегіду у складі. E1 – безпечна норма, E0 – практично повна відсутність шкідливих сполук. Ламінат з класом E0 – найекологічніший, однак вартує, відповідно, більше.

Стійкість до високих температур. Щоб не допустити деформування поверхні, максимальна температура нагрівання – не вище 30°C, оптимальна – 27°C. Цього цілком достатньо для підтримання тепла та комфорту ваших ніг.

Теплопровідність – чим вище, тим краще. Ідеальне значення – 0,15 м2*К/Вт. Ця цифра відповідає європейським стандартам.

Товщина покриття – 7-9 мм. Якщо обрати більшу – ламінат погано пропускатиме тепло, а якщо меншу (наприклад, 6 мм), він може деформуватися через високу температуру. Найкраще взяти середнє значення – 8, 8.5 мм, тоді точно не прогадаєте!

Тип з’єднання. Для теплої підлоги слід обирати замкове (Click або Lock) – вони не потребують застосування клею, а отже – не пошкодяться через нагрівання. Click має хорошу ціну, легко монтується і демонтується. Lock – дорожче, панелі міцно кріпляться одна до одної спеціальною пластиковою пластиною.

Клас. Для теплої підлоги варто купувати ламінат не нижче 32 класу.

Підкладка під ламінат на теплу підлогу – коркова, пінополіетиленова або пінополістирольна. Перша вартує найбільше, однак має найкращі технічні характеристики, добре пропускає тепло, її легко стелити. Оптимальна товщина підкладки – від 1,5 до 3 мм. Коли купуєте ламінат і підкладку, додайте їх коефіцієнти теплопровідності – у сумі має вийти 0,15 м2*К/Вт.

Виробник. На ринку сьогодні представлено багато колекцій ламінату. Серед них трапляються і неякісні позиції. Хочете купити ламінат для теплої підлоги в інтернет-магазині, але переймаєтеся за якість товару? На сайті «Керама Маркет‎» зібрані лише найкращі колекції від перевірених виробників.

Тепер ви знаєте як обрати хороший ламінат на теплу підлогу. Користуйтеся нашими порадами та звертайтеся до «Керама Маркет‎». У магазину багато відгуків від задоволених покупців, не втрачайте можливість стати одним із них!

nobby nobody
2022-10-05
★★★★★
★★★★★
i am me