У чому популярність підвісного унітаза та як вибрати зручну модель

  1. Що таке підвісний унітаз?
  2. Чим зручний підвісний унітаз?
  3. Як правильно вибрати підвісний унітаз?
  4. Особливості вибору інсталяції для підвісного унітазу
  5. Додаткові опції для підвісного унітаза: кришка, біде

Сучасні можливості вимагають сучасних рішень! Підлогові унітази поволі відходять у минуле. Сьогодні виробники роблять ставку на зручність у всьому й елементи санвузла – не виняток. Невеликі габарити, легкість прибирання, стильний зовнішній вигляд, що ідеально вписується в інтер’єр – підвісні унітази заслужено здобули свою популярність серед сучасних споживачів.

Що таке підвісний унітаз?

Головна відмінність підвісного унітаза від класичного підлогового криється якраз його назві. Сантехніка цього виду монтується у стіну – це дозволяє зекономити простір. Ми бачимо лише чашу і кнопку змиву, а бачок та інші деталі вмонтовані у стіну. Крім того, немає характерної для підлогової моделі «ніжки», на якій накопичується пил, тому мити його легко і зручно. Якщо ви правильно вмонтуєте унітаз, він витримає вагу у кілька разів більшу за вагу середньостатистичної людини.

Чим зручний підвісний унітаз?

Невеликі розміри, стильний дизайн, регулювання висоти – зручність популярної моделі унітазів важко переоцінити. Розглянемо основні переваги унітаза підвісного:

  1. Привабливий дизайн. Підвісний унітаз виглядає стильно і підходить під будь-який тип інтер’єру, бо всі зайві елементи розміщені у середині стіни. Таким чином, загальний вигляд санвузла не псується.
  2. Зручність використання. Під подібною сантехнікою легше прибирати або робити ремонт. До того ж вона займає менше місця.
  3. Довговічність – модель має кращі технічні характеристики, ніж підлоговий унітаз, тому прослужить десятки років.
  4. Низький рівень шуму – звук від зливу значно тихіший, ніж у звичайного унітаза.
  5. Екологічність – плоский бачок дозволяє регулювати кількість води та економніше використовувати її.
  6. Регулювання висоти підвісного унітазу – обрані моделі можна встановити на зручному для вас рівні, на відміну від підлогових, висоту яких треба вибирати ретельно.

Не обійшлося без недоліків, хоча їх в унітазів підвісних значно менше, ніж переваг. Серед мінусів виділяють:

  1. Ціну – чаша вартує не більше підлогових аналогів, але покупка кнопки зливу та інсталяції обійдеться в кругленьку суму. Проте ці витрати виправдані, позаяк унітаз прослужить вам довго.
  2. Труднощі з ремонтом – дрібні поломки можна ліквідувати через спеціальний ревізійний отвір. Якщо проблема серйозна – доведеться розбирати стіну.
  3. Складність установки – для монтажу підвісного унітазу варто зробити у стіні отвір або каркас, потім раму (це – складний процес, що вимагає ретельних підрахунків, вимірювань та спеціальних інструментів).

Як правильно вибрати підвісний унітаз?

При виборі підвісного унітаза слід врахувати матеріал, колір, розмір, форму, інсталяцію, додаткові елементи. Поговоримо детальніше.

Матеріал

Оптимальними варіантами стануть міцні, довговічні керамічні моделі з фаянсу і порцеляни. Вони схожі між собою за зовнішнім виглядом, проте мають кілька суттєвих відмінностей.

Фаянс – щільний, міцний і довговічний. Конструкція має трохи пористу структуру, відштовхує воду, поглинає неприємний запах та відштовхує забруднення. Виготовляється з білої глини з додаванням шварцу і польового шпату. Ці компоненти забезпечують міцність кераміки. Вони прослужать вам до 30 років. Ціни підвісних унітазів з фаянсу на сайті магазину «Керама Маркет» від 11 000 грн.

Порцеляна – вироби з цього матеріалу характеризуються особливою міцністю та стійкістю до хімічних речовин. Мають гладку глянцеву поверхню, водонепроникні. Термін експлуатації – до 50 років. На відміну від фаянсу, порцеляна витримує високі навантаження і зберігає привабливий зовнішній вигляд довше.

Крім того, унітази виготовляються з менш популярних матеріалів: нержавіюча сталь, акрил, штучний камінь тощо. Акрилові вироби менш довговічні, проте бюджетніші, а от унітази зі сталі та штучного каменю – значно міцніші, проте і вартують порівняно дорого. Вони належать до сегмента «лакшері».

Виробник

Важливий нюанс при виборі унітаза – виробник. Якщо ви хочете, щоб обрана модель прослужила вам довго, обирайте перевірених виробників. Такими є, наприклад, «Cersanit», «Ravak», «Kolo», «Laufen», «Villeroy&Boch» (Вілерой Бох). Відгуки про підвісні унітази різних виробників читайте сайті «Керама Маркет».

Колір, форма, розмір унітаза

Сучасні виробники пропонують унітази не лише традиційного білого відтінку, але й чорного, синього, сірого, бежевого і навіть золотистого. Тут вибір залежить лише від вашого смаку та особливостей інтер’єру санвузла.

Що стосується форми, то асортимент моделей доволі широкий. Так, унітаз може бути овальним, напівкруглим, квадратним, прямокутним, навіть укороченим. Якщо вашим пріоритетом є зручність – зупиніть свій вибір на традиційних круглих або напівкруглих унітазах, позаяк чистити їх легше, ніж, наприклад, квадратні, у яких чіткі кути.

За розміром унітази діляться на маленькі, середні та великі. Стандартний унітаз має довжину чаші 50-60 см, а ширину і глибину – 30-40 см. Ці параметри – оптимальні для людської фізіології. Проте якщо вам хочеться обрати більшу або меншу модель, то на сайті магазину «Керама Маркет» можна купити підвісний унітаз розмірів 35х54 см, 36х56 см, 38х53 см тощо. Фото товарів дивіться на нашому сайті.

Перед тим як іти в магазин та обирати унітаз, виміряйте ширину та довжину приміщення. Це потрібно для того, щоб у кімнаті було зручно прибирати, а коліна не впиралися у стіну чи двері (якщо туалет зовсім маленький). Відстань з усіх боків до стін, біде, умивальників, дверей повинна бути не менше 25-30 см.

Особливості вибору інсталяції для підвісного унітазу

Вибір кріплення для підвісного унітаза не менш важливий, ніж вибір самого унітазу, тому звертайте на інсталяцію особливу увагу.

Інсталяція для унітаза – це металева рама, що дає змогу встановити унітаз в будь-якому місці ванної кімнати. Підвісний унітаз з інсталяцією економить простір, він розміщений на 10-15 см ближче до стіни, ніж традиційні підлогові унітази. Інсталяція має свої види: залежно від типу буває блокова або рамна, а за різновидом стандартна, низька, лінійка, кутова, двостороння.

Блокову або навісну інсталяцію можна встановити тільки на несучу стіну. Усі деталі конструкції з’єднані між собою лише комунікаціями. Установка підвісного унітаза з блоковою інсталяцією – складний процес, що вимагає певних навичок. Наприклад, якщо за фальшстіною ви залишите порожній простір, то плитка, розміщена на цьому місці з часом може потріскатися.

Рамна інсталяція встановлюється на будь-яку стіну, навіть з гіпсокартону. Крім бачка і комунікацій система оснащена зручною металевою рамою. Монтувати конструкцію значно легше, ніж блочний аналог, але вона має більші габарити, тому підійде лише для великих санвузлів. Радимо обирати готовий інсталяційний унітаз, встановити його значно легше.

Розміри підвісного унітазу з інсталяцією залежать від обраного вами типу інсталяції. Наприклад, блочна має ширину 50 см, глибину – 10-15 см, а висоту – 1 м. Рамна – більша, її ширина досягає 50-60 см, глибина – 15-30 см, а висота від 800 см до 1,4 м.

Додаткові опції для підвісного унітаза: кришка, біде

Підвісний унітаз – це насамперед про зручність! Тому при покупці важливо звернути увагу і на додаткові елементи – кришку та біде.

Для безобідкового унітазу потрібна спеціальна кришка. Вона виготовляється з пластику, дюропласта і дерева. Крім того, можна купити унітаз у комплекті з кришкою, виготовленою з того ж матеріалу.

Пластикові – бюджетні та легкі, але вони можуть тріснути і з часом жовтіють. Дюропласт – міцний, зносостійкий, але доволі важкий та холодний. Дерево – міцне та «тепле», але вартує дорожче, дряпається та підходить не для всіх типів інтер’єру.

Додатково кришки можуть бути оснащені системою мікроліфта –  вони плавно опускаються на чашу конструкції. Також на ринку є моделі зі спеціальним антибактеріальним покриттям, системою антисплеск, підігрівом тощо. Тут усе залежить від вашого рівня комфорту!

Не менш важливим елементом є біде. Ця конструкція може встановлюватися окремо або йти в комплекті з унітазом. Традиційні біде виготовляються з фаянсу, порцеляни, нержавіючої сталі тощо. Для зручності вони повинні бути розміщені на відстані не більше 50 см до унітаза. Проте не всі можуть дозволити собі розмістити біля унітаза біде, адже розміри туалету іноді дуже маленькі. Саме тому виробники створили підвісний унітаз з функцією біде. Така конструкція має висувний кран, який ховають усередині обідка. Вартують моделі «два в одному» дорожче, але для економії простору – те, що треба.

Купити підвісний унітаз можна на сайті «Керама Маркет» або в офлайн-магазині у Львові. В наявності широке різноманіття моделей на будь-який смак. У нас зібрані лише популярні та надійні виробники («Церсаніт», «Равак», «Вілероу Бош», «Ханс гроє», «Коло»). Заходьте на сайт, дивіться асортимент та обирайте те, що потрібно саме вам!