Від технічних характеристик до колекцій – вибираємо плитку на підлогу в кухню

  1. Основні параметри для вибору плитки на підлогу в кухню
  2. Плитка для підлоги в маленьку кухню: нюанси вибору
плитка печворк на підлогу

Сучасна кухня вимагає сучасних рішень! Вона повинна бути не лише функціональною, але й естетичною. Під час ремонту кухні в пріоритеті – вибір облицювальної плитки для стін та підлоги. З першою особливих труднощів не виникає. Правильний розмір, колір та стильний дизайн – і «вуаля», ваша кімната заграла новими барвами! З підлогою – складніше. Щоб вибрати плитку для підлоги кухні потрібно врахувати безліч нюансів, і сьогодні ми вам про них розкажемо.

Основні параметри для вибору плитки на підлогу в кухню

Підлога піддається постійному механічному впливу, тому вибір плитки на підлогу в кухні не обмежується лише урахуванням її зовнішнього вигляду і щоб «пасувало до стін». Так, ви отримаєте естетичне покриття, яке вдало впишеться в інтер’єр, але на цьому його переваги завершаться.  Саме тому при виборі підлогової плитки радимо зосередитися на технічних параметрах покриття, тоді вона довго тішитиме око.

Зносостійкість

Стійкість до стирання – ще один важливий нюанс для вибору плитки в кухню на підлогу. Класи зносостійкості позначаються індексом РЕІ та римськими літерами – усього їх п’ять:

  • І клас –  подібна плитка підійде лише для стін і категорично не годиться для укладання на підлогу, бо не витримає постійного навантаження, швидко зіпсується та пошкодиться;
  • ІІ клас – середня стійкість до стирання. Укладання цієї плитки допускається у вітальнях, кухнях, ваннах та коридорах квартири або приватного будинку. Проте спеціалісти рекомендують обмежитися лише її використанням у ванній, де порівняно низький  ступінь навантаження. Якщо покласти цю плитку, наприклад, у кухні-студії, то вона швидко зіпсується, бо піддаватиметься постійному механічному впливу;
  • ІІІ клас – ця плитка не боїться помірних навантажень, не дряпається, стійка до ударів, легко чиститься. Підходить для укладання на підлогу в кухні та коридорі, але за умови, що у вас невелика сім’я і рух кімнатами не надто інтенсивний. Якщо оберете її для стін – прослужить десятки років;
  • IV клас – подібне покриття використовується у місцях з високим рівнем навантаження. Квартира, приватний будинок, офісне приміщення, сходи тощо. Цю плитку рекомендують використовувати лише для підлоги. Укладання її на стіни не має жодної потреби. Хіба якщо хочете викинути гроші на вітер;
  • V клас – найміцніша плитка. Використовується для укладання на підлогу в торгових центрах, великих офісах, супермаркетах, ресторанах, кав’ярнях. Розрахована на великий потік людей, витримує будь-які навантаження.

Отже, плитку для кухні на підлогу варто обирати з ІІІ або IV класом зносостійкості. Живете один або разом зі своєю другою половинкою, а гості приходять рідко? У цьому випадку й ІІІ клас прослужить довго. Якщо ж у вас велика родина з активними дітьми, сміливо беріть IV клас. Він впорається з усіма навантаженнями!

Розмір

Сучасні виробники пропонують плитку для підлоги на кухню різних габаритів – від найменшої до найбільшої. Тут усе просто – обираєте те, що до вподоби саме вам! Однак дотримуйтеся балансу. У велику кухню  – велика плитка, в маленьку – середня або мала.

Широкий асортимент розмірів покриття (майже 100 варіацій) пропонує сайт магазину «Керама Маркет». В наявності плитка малих (3х3 см, 5х5 см, 6х6 см, 7х7 см, 8х8 см, 9х9 см, 10х10 см тощо), середніх (15х15 см, 15х20 см, 20х20 см, 25х25 см тощо) та великих (30х30 см, 60х60 см, 25х90 см, 90х90 см тощо) розмірів. Більше варіантів габаритів плитки на підлогу для кухні з фото дивіться на сайті «Керама Маркет».  

Габарити покриття мають відповідати площі вашої кухні. Так, оптимальні розміри плитки для підлоги на кухню з великою площею  – 10х50 см, 10х70 см, 30х90 см, 30х100 см, 30х120 см.  Можна поекспериментувати з укладанням, вибрати кілька різних варіацій дизайну або відтінків. Для малих кухонь ідеально підійдуть розміри 10х30 см, 15х15 см, 20х20 см, 30х30 см. Хочете розбавити інтер’єр цікавими деталями? Використайте мозаїку (3х3 см, 5х5 см тощо). Так, її можна застосовувати не лише для оформлення фартуха чи акцентної стіни, але й для виділення підлоги.

Тип поверхні

Глазурована, матова, глянцева, лапатована, сатинова – вибір величезний, але має свої нюанси! Яку плитку вибрати для кухні на підлогу, щоб було безпечно, чисто та естетично?

Глазурована – покрита шаром кольорового скла. Міцна, сяюча, може утворювати цікавий узор та малюнок. Вона є ідеальним варіантом для маленьких кухонь, бо здатна візуально розширити простір. Серед недоліків – глазурована поверхня слизька, її укладання і догляд повинні бути обережними. При, наприклад, постійному пересуванні меблів, може подряпатися.

Матова – не сяюча і не слизька, тому повністю безпечна для використання в будь-якому приміщенні. В інтер’єрі виглядає стримано, але водночас вишукано. Легко чиститься, плями від забруднень на ній видно менше. Матова плитка має тільки один мінус – вона візуально зменшує простір, тому якщо ваша кухня зовсім маленька, то краще зробіть акцент на іншому типі покриття, а матову плитку укладіть, наприклад, лише у зоні розміщення кухонної гарнітури чи на місці обіднього столу.

Глянцева – наділена природним блиском, легко чиститься, візуально розширює простір, але доволі слизька. Ще один недолік – така поверхня постійно брудниться, на ній залишаються розводи від води і плями від жиру, тому очищати глянцеву плитку потрібно частіше.

Лапатована або напівполірована – це щось середнє між матовою і глянцевою поверхнею. Ідеальний варіант плитки на підлогу для кухні-студії! Вона не ковзає, має легкий блиск, стійка до подряпин, стирання і вологості. За лапатованою поверхнею легко доглядати. Єдиний нюанс – не можна використовувати абразиву побутову хімію, вона зіпсує верхній шар плитки.

Сатинова – це дорога обробка, що потребує відповідних коштів. Блискуча поверхня з ефектом антиковзання, мінімальне поглинання вологи, міцність, легкий догляд... Сатинова поверхня, завдяки цікавим приглушеним переливам, підійде для кухні з будь-якою площею. Головне – оберіть правильний розмір покриття.

Колір та дизайн

Колір та дизайн керамічної плитки для кухні на підлогу залежать лише від ваших уподобань та обраного стилю інтер’єру. Головне, щоб кольори вдало поєднувалися між собою, а дизайн не був занадто сірим чи надміру кольоровим.

Сайт магазину «Керама Маркет» пропонує клієнтам плитку бежевого, білого, голубого, жовтого, зеленого, коричневого, оранжевого, рожевого, синього, сірого, фіолетового, червоного кольорів. Не знаєте, що обрати та як поєднати відтінки? Ось кілька цікавих та простих варіантів: сірий та білий, бежевий і коричневий, білий та бежевий, чорний і світло коричневий. Хочете яскравих акцентів – використайте жовтий та білий на стінах, а на підлозі – середню білу плитку з узорами.

Кілька правил перед вибором плитки для підлоги на кухню: 1) світлий тон візуально розширює інтер’єр, темний – навпаки, звужує, але додає елегантності; 2) пастельні кольори (кремовий, бежевий) – зроблять ваш інтер’єр актуальним на довгі роки; 3) яскраві відтінки слід використовувати обережно – вони втомлюють інтер’єр та швидко втрачають актуальність.

Рослинний орнамент, моноколор, геометрія, тераццо, імітація текстилю та  природних матеріалів – сучасна плитка на підлогу в кухню має багато цікавих дизайнів. Так, на сайті «Керама Маркет» можна знайти керамічне і керамогранітне покриття, що ідеально відтворює:

  • дерево – плитка, зроблена під ламінат чи паркет, чудово впишеться інтер’єр кухні в стилі лофт, функціоналізм і хай-тек. Цікаві колекції: Aviera (Pilch), Royal, Fulham, Minnesota (Porcelanosa);
  • бетон – імітує не тільки зовнішній вигляд матеріалу, але й усі його нерівності. Підійде для підлоги на кухні у стилі гранж, лофт, конструктивізм. Стильні лінійки: High Line (La Fabrica), Armony (Інтеркерама), Gracia, Lenox (Cersanit);
  • метал – плитка, що відтворює природний блиск сталі, міді, золота, срібла. Класно виглядатиме на підлозі кухні, зробленої у стилі хайтек, лофт, кантрі. Оригінальні колекції: Serie 60x120 (Cerama Market), Metallica (Golden Tile), Cosmos (Azteca);
  • мармур – підлогова плитка з імітацією мармурової поверхні додасть інтер’єру вашої кухні вишуканості та дороговизни. Класно впишеться в стиль бароко, хай-тек і навіть мінімалізм (головне, не «переборщити» з деталями). Стильні лінійки:  San Marino, Deluxe, Salone (Інтеркерама), Marvel (Porcelanosa).

Виробник

Останній, але дуже важливий аспект – виробник. Хочете, щоб ремонт залишався актуальним та свіжим надовго – обирайте лише перевірені компанії!

На сайті магазину «Керама Маркет» можна купити плитку на підлогу в кухню від іспанських, італійських, китайських, німецьких, польських, португальських, індійських та українських виробників за доступними цінами. Їх продукція відзначається відмінною якістю та доступною ціною!

Шукаєте бюджетний варіант? Тоді радимо зупинитися на польському та українському підлоговому покритті. Так, ціна плитки для підлоги на кухню від виробників Paradyz та Cersanit – 50 та 70 грн за шт. відповідно. Серед бюджетних виробників також Інтеркерама, Golden Tile, АТЕМ. Вартість покриття українського виробництва за метр квадратний – від 500 грн.

Великий сегмент товарів складає плитка середньої цінової категорії. Наприклад, італійський виробник La Fabrica, іспанські Porcelanosa, Azteca. Їх ціна – від 2 100 та 2 600 грн/м2 відповідно.

Сегмент покриття типу «лакшері» представлений іспанськими Aparici, L’antic Colonial, італійськими Atlas Concorde, Ragno, Cerdisa. Вартість плитки цих виробників – від 9 500 грн/м2 до 22 000 грн/м2.

Плитка для підлоги в маленьку кухню: нюанси вибору

Щоб вибрати плитку для підлоги в маленьку кухню, враховуйте вищезгадані нюанси і не забувайте про кілька загальних правил:

  1. Великогабаритне покриття – це естетично, але воно не підходить для кухонь з малою площею, тому зупиніть свій вибір на плитках, розмірами до 25 см.
  2. Світлі відтінки плитки з глянцевою поверхнею роблять інтер’єр візуально більшим, але якщо ви дбаєте про свою безпеку чи безпеку дітей, то візьміть матове або лапатоване покриття – воно не буде ковзати.
  3. Слідкуйте за поєднанням кольорів – не перестарайтеся з кількістю яскравої плитки. Вона швидко набридне і втратить свою актуальність. Якщо любите кольорові деталі, то на підлогу укладіть універсальне біле покриття, а на одну зі стін – зелену або червону плитку.
  4. Не робіть інтер’єр повністю сірим чи чорним, якщо не хочете зменшити й без того малий простір. Вибирайте пастельні відтінки для підлоги і стін. Для створення акценту на частину підлоги та фартух можна додати мозаїку або використати плитку з цікавим візерунком.

Де ж знайти хорошу плитку на підлогу в кухню? Магазин «Керама Маркет» – ваше найкраще рішення! До кожної позиції на сторінці спеціалісти додають відповідне фото товару, щоб клієнт бачив як в готовому інтер’єрі виглядає потрібний йому товар. Заходьте на сайт «Керама Маркет», дивіться асортимент та замовляйте те, що до вподоби саме вам. Ласкаво просимо у якісний магазин плитки та сантехніки за доступними цінами!