Кварилова ванна: її особливості, догляд та монтаж

  1. Що таке кварилові ванни?
  2. Основні переваги та особливості кварилових ванн
  3. Особливості установки
  4. Рекомендації по догляду
кварилова ванна від вілерой бош

Знайти якісну ванну для повноцінного релаксу сьогодні складно! Раніше її вибір обмежувався кількома варіантами. У продажі були тільки чавунні, сталеві та акрилові моделі. Тепер їх асортимент поповнився новими позиціями – конгломерат, мінеральне лиття, кріон та кварил.  Через хороші технічні характеристики якраз кварилові ванни зараз мають великий попит серед споживачів.

Що таке кварилові ванни?

Кварилові ванни – це моделі з якісного, міцного композитного матеріалу на основі кварцу, акрилу та полімерних екодобавок. Спочатку кварил застосовувався лише для реставрації сантехніки з більш популярного матеріалу – акрилу, проте згодом німецька компанія Villeroy & Boch гідно оцінила його властивості та почала використовувати для повноцінного виробництва ванн та піддонів. Інші виробники з часом теж підхопили цю тенденцію.

Основа структури матеріалу – дрібні частинки жорсткого і стійкого до пошкоджень кварцу. Вони укладаються в еластичну акрилову оболонку, а всі щілини, що залишилися заповнюються добавками. Після заливання всіх компонентів у спеціальну форму та повного застигання, конструкція не потребує армування і одразу готова до лакування, а це значно спрощує процес виробництва.

Основні переваги та особливості кварилових ванн

Сантехніка з кварилу не лише поєднала найкращі якості акрилових конструкцій, але й значно модернізувалася. У чому основні переваги та особливості виробів з кварилу:

  • привабливий зовнішній вигляд – поверхня цих ванн – гладка та блискуча, але водночас не слизька. Вона виглядає естетичніше, ніж чугунний чи металевий виріб;
  • легкість та міцність – вага кварилової ванни й товщина її стінок – більші, ніж в акрилових аналогів, але менші, ніж у металевих;
  • зносостійкість – завдяки поєднанню якісних матеріалів при виробництві, модель з кварилу стійка до ударів, відколів та впливу агресивної побутової хімії. Вона роками зберігатиме свій первинний вигляд, якщо ви хоча б мінімально доглядатимете за нею;
  • хороша звукоізоляція – ця конструкція добре поглинає шум води. Чудове рішення для багатоповерхівки з тонкими стінами та любителів банних процедур уночі;
  • висока теплопровідність – кварилові вироби добре зберігають тепло, тому насолоджуватися гарячою водою у них  ви будете довго;
  • невибагливість у догляді – мити моделі з цього матеріалу рекомендують будь-якими щадними мийними засобами з використанням губок або ганчірок;
  • широке різноманіття форм та розмірів – прямокутні, овальні, круглі. Використовуючи перші, можна значно заощадити простір. Крім того, цю форму легше обшити плиткою;
  • гігієнічність – при виробництві на поверхню наноситься спеціальна антибактеріальна емаль, що захищає від бактерій, цвілі та неприємного запаху.

Недоліки кварилові ванни теж мають, проте їх значно менше, ніж переваг. Основний мінус – відносно висока ціна. Вироби з кварилу вартують менше, ніж з натурального каменю, але вони значно дорожчі за акрилові, металеві і чавунні аналоги.

Ціна кварилових ванн в інтернет-магазині «Керама Маркет» – від 22 398 грн. Висока вартість зумовлена тим, що технологія їх виробництва відносно нова, і не всі виробники поки застосовують її. Крім того, виготовленням подібних моделей найчастіше займаються лише німецькі компанії, наприклад, Villeroy&Boch. Сантехніка з Німеччини завжди дорога, але має відмінну якість та прослужить від 30 років – ваша інвестиція в чудовий інтер’єр ванної надовго!

Другий недолік – малий асортимент супутніх товарів. Поки що кварил вважається не популярним матеріалом для виробництва сантехніки, тому з нього виготовляють лише ванни та піддони для душових кабін. Через це при покупці додаткових елементів санвузла (умивальник, унітаз, біде, рушникосушка тощо) можуть виникнути проблеми з підбором сантехніки одного кольору.

Третій – кварил погано переносить надто високу температуру, тому не наливайте у ванну дуже гарячу воду, щоб поверхня не деформувалася. Як бачимо, вищевказані мінуси незначні, а от переваг у моделей з цього матеріалу – безліч. Саме тому кварилові ванни villeroy&boch сьогодні й мають пальму першості на сучасному ринку сантехніки.

Особливості установки

Монтаж кварилових ванн має кілька суттєвих відмінностей.

По-перше, ця модель не потребує спеціального каркаса при установці, бо сама конструкція досить жорстка. Використовуйте опору лише для декорації. Наприклад, каркас можна обшити плиткою під колір кімнати або встановити на нього маленькі дерев’яні, пластикові чи інші двері та зберігати там побутову хімію й інші аксесуари.

У більшості виробів з цього матеріалу є ніжки, які дозволяють регулювати висоту, надають конструкції чітке горизонтальне положення.

Специфіка кварилових моделей у відсутності зливного отвору та переливу. Виробники дають покупцям можливість підлаштувати конструкцію під свій злив і встановити її в будь-якому зручному місці. Проте тут є один нюанс: для того, щоб просвердлити отвір потрібні або спеціальні навички, або допомога спеціаліста. Робити це слід обережно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд сантехніки.

Етапи монтажу кварилової ванни 170х70 (160х70 см, 170х75 см…):

  1. Якщо плануєте зробити каркас, то його  встановлюють на початку робіт. Враховуйте, що ванна повинна розташовуватися точно по горизонталі. Будівельний рівень допоможе визначити чи все розміщено рівно.
  2. Далі на каркас чи ніжки встановіть саму конструкцію та закріпіть її на опорі.
  3. Вмонтуйте важливі елементи – злив-перелив (під'єднайте їх до каналізації), змішувач та вентилі.
  4. У кінці слід перевірити чи сантехніка герметична – наберіть у неї води та залиште на декілька годин. Якщо немає протікань, отже, усе встановлено правильно. Якщо рідина десь витікає, потрібно встановити прокладки ущільнювачів або спеціальний герметик для сантехніки.

Розміри

Не знаєте, які габарити ванни обрати, щоб користуватися нею могли всі члени сім’ї? Оптимальний варіант — кварилові ванни 170х75 см. Цей розмір не обмежуватиме свободу рухів і підійде як для дорослих, так і для дітей.

Якщо у вас маленький санвузол, а встановити ванну хочеться, то радимо обрати кварилові ванни 160х70 см. Вони не менш зручні. До того ж ще й суттєво зекономлять простір.

Не обирайте надто вузькі моделі (менше ніж 70 см)  – вони можуть бути незручними для деяких членів вашої сім’ї. Більше варіацій розмірів та фото моделей дивіться на «Керама Маркет».

Рекомендації по догляду

Доглядати за квариловою ванною — не складно, якщо знати основні нюанси.

Чистити її потрібно не частіше 1-2 разів на тиждень. Для цього використовуйте звичайні мийні засоби (для посуду чи сантехніки), рідке мило і ганчірки чи м’які губки. Спеціалісти не радять мити конструкцію абразивними сполуками і жорсткими щітками — вони хоч і усувають складний бруд, проте можуть пошкодити саму поверхню.

Вироби з кварилу не поглинають бруд, вони не схильні до утворення відколів та тріщин,  тому вичищати їх ретельно немає потреби. Якщо з часом тріщини таки з’явилися – не поспішайте звертатися до професіоналів! Просто купіть спеціальний засіб для реставрації та нанесіть його на проблемні місця. Слідкуйте за інструкцією!

Завжди змивайте піну водою та витирайте ванну до сухості після використання, а також перевіряйте чи не капає усередину конструкції рідина з крана. Через жорсткість води у більшості будинків, на її поверхні
може утворитися жовтий наліт, який складно відчистити.

Поверхню сантехніки з кварилу не можна мити засобами з хлором. Вони призначені здебільшого для чистки унітаза. Крім того, не радимо використовувати соду, інакше модель з кварилу  втратить первинний вигляд і з гладкої глянцевої стане матовою. Що стосується ремонту кварилових ванн, то, залежно від рівня складності, його можна провести самостійно або покликати на допомогу фахівця.

Досі вагаєтеся з вибором? На сайті «Керама Маркет» можна знайти безліч відгуків на кварилові ванни від задоволених покупців.

Тепер ви знаєте все про сантехніку з цього матеріалу, а от купити кварилові ванни можна в інтернет-магазині «Керама Маркет».  У наявності вироби різного розміру, форми та цінової категорії. Заходьте на сайт, дивіться асортимент та обирайте найкращу продукцію за відмінною ціною!