Народні засоби VS побутова хімія – чим відмити плитку у ванній

  1. Чим можна відмити плитку у ванній – ефективні народні засоби
  2. Професійні засоби для миття плитки у ванній: що обрати

Керамічна плитка – обов’язковий елемент кожної ванної кімнати! Довговічна, міцна, стійка до вологи – здавалося б, ніяких недоліків, але завжди є «але». Через постійний контакт із водою на її поверхні утворюються плями, які псують загальний вигляд усього санвузла. Сьогодні розкажемо, чим відмити плитку у ванній, щоб вона виглядала як нова, але спочатку з’ясуємо, звідки беруться забруднення.

Є дві основні причини появи вапняних плям. Перша – потрапляння крапель води на поверхню під час прийому ванни чи душу. Сторонні домішки, що містяться у воді, при висиханні перетворюються на наліт білого чи сірого кольору, відчистити який складно. Друга причина – бризки від мила, гелів, шампунів. Коли вони висихають – поверхня стає липкою і миття її займає більше часу.

Чим можна відмити плитку у ванній – ефективні народні засоби

Перше, про що думають господині, коли хочуть позбутися забруднень – домашні засоби. Вони повністю безпечні для здоров'я, бюджетні й завжди під рукою. Чим відмити плитку у ванній в домашніх умовах – розповідаємо.

Перший спосіб – використання мильного розчину. Цей варіант підійде лише для видалення засохлих плям від води. Трохи рідкого мила змішуємо з водою та наносимо на заплямлену стіну м’якою кухонною губкою. Починайте мити зверху і поступово рухайтеся до низу. Після цього ретельно змийте піну водою і насухо протріть поверхню чистою ганчіркою знизу догори.

Другий спосіб – вода з мийним засобом та оцтом (6% або 9%). Змішуємо всі складові (вода та оцет у пропорціях 1:1, мийного засобу – кілька крапель) і обережно наносимо на стіну пульверизатором. Далі відчищаємо всі забруднення губкою, змиваємо гарячою водою і ретельно протираємо ганчіркою. Цей «мікс» впорається навіть з плямами від мила, шампуню чи гелю, а ваша плитка гарантовано отримає «свіжий» вигляд!

Третій спосіб – вода, харчова сода і столовий оцет (6% або 9%). Соду змішуємо з водою так, щоб утворилася кашеподібна суміш. Наносимо її на 3-5 хвилин. Далі готуємо оцтовий розчин (у пропорціях 1:1) і рясно бризкаємо на стіну з пульверизатора. Нанесена суміш повинна трохи «пошипіти». Після цього миємо поверхню жосткою губкою і змиваємо водою. У кінці витираємо сухою ганчіркою. І плям наче й не було!

Четвертий спосіб – лимонна кислота. Насипаємо трохи кислоти у гарячу воду, змочуємо губку та обережно позбуваємося всіх плям. Лимонна кислота належить до «агресивних» засобів, тому її слід використовувати обережно, щоб не подряпати плитку.

Ці способи перевірені багатьма господинями, проте вони підійдуть лише для «свіжих» плям. Та й саме миття займе більше часу. Якщо ж забруднення накопичуються на плитці довгий час, то мити їх потрібно лише спеціальною побутовою хімією.

Для глянцевої плитки не варто використовувати агресивні мийні засоби. Вони утворюють подряпини. Матову слід мити лише спеціальними емульсіями, а після чищення обов’язково наносити спеціальну воскову мастику.

Порада на щодень: щоб запобігти утворенню вапняного нальоту на плитці, давайте поверхні трохи просохнути після кожного прийому ванни чи душу і не закривайте двері до кімнати як тільки виходите. Для профілактики утворення «водяних» і «мильних» плям використовуйте оцтовий розчин. Протирайте плитку ганчіркою з оцтом та водою кожного дня і забруднень не буде.

Не забуваймо і про миття міжплиткових швів. Саме у них накопичується найбільше бруду. Почистити шви між плитками можна старою зубною щіткою, содою і перекисом водню. Змішуємо складові у таких пропорціях, щоб суміш не була надто рідка, набираємо її на щітку і проводимо по швах. За кілька хвилин вони будуть ідеально чистими!

Професійні засоби для миття плитки у ванній: що обрати

З легкими плямами розібралися, але чим відмити плитку у ванній від нальоту, що накопичувався довгий час. Сучасні виробники пропонують широкий асортимент професійної побутової хімії для миття будь-яких поверхонь. Що вибрати, щоб не зіпсувати покриття і не нашкодити здоров’ю?

Кілька порад:

  • перед покупкою уважно прочитайте склад засобу, а краще зверніться за допомогою до консультанта. Він підкаже безпечні варіанти;
  • обирайте не порошкові, а кремо- чи пастоподібні засоби. Вони не пошкодять поверхню;
  • не використовуйте для плитки хімію, що призначена для миття сантехніки.

Хороший та бюджетний засіб для миття плитки у ванній – Keranet та Kerapoxy Cleaner від Mapei (Італія). Він має рідку текстуру, економний і нешкідливий для здоров’я. Купити засіб для миття можна в будь-якому спеціалізованому магазині, наприклад, в «Керама Маркет». В асортименті також продукція від Mira (Ceramic Cleaner та Ceramic Wash, Данія).  Для підтримання чистоти швів магазин пропонує іспанський Epotech Cleaner, італійські Litokol і Kerapoxy.

Тепер ви знаєте як боротися із забрудненнями на плитці у ванній! А за якісною продукцією звертайтеся до «Керама Маркет»! Лише перевірені виробники та доступні ціни!